Tehtävästä 6: LibraryThing laskeutuu pellonlaitaan, vaikka kukaan ei olisikaan katsomassa

to 4.2.2010, 11:03 at 11:03 Jätä kommentti

Kirjauduin LT:hen ja syötin joitakin työpaikkaani koskevia tietoja. Kirjojen löytäminen oli ensin vähän vaikeata, sillä selaustoimintoja ei ollut näkyvissä ja ”etsi”-välilehden linkki oli pieni, nelikirjaiminen uloke näytön oikean ylälaidan alaosassa.

Mutta opastus auttoi ja katsoin kolmen kirjan tietoja: Vadelmavenepakolainen, Puhdistus ja Veitikka. Haluaisin asiasanoituksen omaan kirjastooni, mutta meillä on toinen projekti, jonka avulla saanemme ne lähitulevaisuudessa Kansalliskirjastosta tai Maakuntakirjastosta.

Sekä Vadelmavenepakolaisen että Puhdistuksen kohdalla LT antoi suositukseksi Juha Itkosen teoksen Anna minun rakastaa enemmän. Tämä kiinnitti huomiotani.Toinen huomioni oli, että on mielenkiintoista lukea esim. Vadelmavenepakolaisen ruotsinkielistä lukijakommenttia.

Palvelu on mielenkiintoinen yhteisöllisyytensä, folksonomisuutensa ja sentään aika hyvin huomioonotetun suomenkielisyytensä takia. Parhaimmillaan tämä on ohuen verkostoitumisen apuväline: erikoismielenkiinnon ja laajan epävirallisen kirjakeskustelun välineenä.Ilokseni huomasin, että Anneli-nimimerkillä toimiva kirjastoentusiasti oli jo Hailuodonkin kunnankirjaston tietoja lisännyt LT:hen.

Kaiken kaikkiaan kirjaston pitäisi kutsua käyttäjiään yhteisöllisiin foorumeihin kantamaan kortensa kekoon paikallisten mielenkiintojen ja näkökohtien esilläpitämiseen. Kirjaston asiakkaiden kutsuminen LibraryThingin, Wikipedian ja BookCrossingin tapaisiin palveluihin olisi tapa aktivoida heitä, koska he haluavat toimia. Toimintaan pitäisi olla organisatorinen valmius ja pohjat paikallisille nettiyhteisöille pitäisi kirjoittaa, mutta aktiviteetti pitäisi kutsua yhteisöstä.

On täysin mahdollista, että joskus tätäkin asiaa on aiheellista linkittää kunnan nettisivuille. Tällä hetkellä kuitenkin tarve tähän on vielä syntymättä, yhteisöllisten ”kirjastojuttujen” tiedottaminen vaatisi oman pysyvän kanavansa. Ainakaan maakuntakirjastossa tätä ei ole kiinteiden nettisivujen rakenteessa huomioitu, kuinka minulla olisi siihen mahdollisuutta? Yhteisöllinenkin palvelu tarvitsee viljelyä, koska oletusarvoisesti se on yksisuuntainen kanava jonka kautta yhteisöä kutsutaan. Tarvittaisiin esimerkiksi seuraavaa:

– maakuntakirjastotason yhteinen päätös käytettävistä alustoista -> sisällöntuotantoa sinne

– yleinen tiedottaminen valinnoista ja annetuista mahdollisuuksista maakunnallisesti

– kohdennettu tiedottaminen yhdistyksille yms. tahoille.

– palvelun profilointi ja personifiointi siten, että ”vieheen koukku” on mahdollisimman ohut, käsitteellinen ja emotionaalisesti vahva. Kirjaston omien palvelujen luomisessa voi voimat loppua kesken.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että lähinnä yleiset moraalin, elämän ja kuoleman kysymykset keräävät väkeä yhteisöihin. Kirjastoyhteisöjen on hyvä rakentua kokemuksen – kirjastonkäyttäjät – ja esineiden – kirjojen – ympärille. Yhteisöjen konkreettisina ituina voisivat toimia esimerkiksi lainatuimpien kirjojen tai videoiden listat, poistokirjaerikoisuudet, uutuushankinnat, tapahtumat, paikallis- tai omakustannekirjallisuus, kellaribändien ja DJ:den demonauhat, vakiintuneet yhteistyötahot tai joku muu kiinteästi kirjaston asiakastarjontaan liittyvä ilmiö, joka tuo esiin kirjaston kohtauspaikkana, konkreettisessa tai henkisessä mielessä.

Jos ylläpidosta ei tee ongelmaa, niin asia lähtisi eteenpäin organisaation verkkosivuja päivittämällä. Tarvitaan käytettäväksi sopiva, tehokas ja kuvaileva hakusana ja päivityksiä tämänkaltaisille paikallisille uutissivuille:

http://www.hailuoto.fi/sivu/fi/kuntapalvelut/perus/Sivistyspalvelut/kirjasto/uutisia/

http://www.hailuoto.fi/sivu/fi/kuntapalvelut/perus/Sivistyspalvelut/kulttuuri/kulttuuriuutisia_hailuodosta/

Tämän jälkeen pitkän hännän periaatteella homma jätettäisiin muhimaan ja odottamaan, että oikeat ihmiset löytävät tiedotuksen ja tarttuvat siihen.

Mainokset

Entry filed under: folksonomiat, kirjallisuus, kirjastot, librarything, sosiaalinen media, tagit.

Tehtävästä 5: Wiki leviää kulttuurista toiseen huomaamatta, hitaasti ja yllättävän nopeasti Tehtävästä 7: Mikrobloggaus pikanetti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Liity 704 muun seuraajan joukkoon


Olen Kari, Oulusta, nyt Hailuodossa. Pienen maaseutupaikkakunnan kunnankirjaston osa-aikainen yhdistelmätoimen vakituinen hoitaja ja kirjaston ainoa työntekijä. Opinnäytetyöni olen tehnyt 1800-luvun alun suomen kielestä ja informaatiotutkimuksesta aineopinnot, molemmat Oulussa. Harrastan... kaikkea sellaista, mitä kirjastonhoitajat nyt ylleensä harrastaa. Ks. Info.


%d bloggers like this: