Tehtävästä 8: Folksonomiat ja taggaaminen

la 6.2.2010, 12:32 at 12:32 Jätä kommentti

Pohdiskelin tätä vähän jo aiemmassa tehtävässä LibraryThingin tapauksessa. (uusi ikkuna). Folksonomiat ja ”pilvisanoitukset” ovat tulleet ajankohtaisiksi samalla tavalla kuin yhteisölliset mediat.

Erona perinteiseen luokitukseen on tietynlainen perusfasetoinnin unohtaminen ja piittaamattomuus olemassaolevan luokituksen luomista jaotteluista. Erontekojen sijasta folksonomiat tuovat esiin sanahaun ja käsitteet. Se, että miten aiheluokat siirtyvät puun haarasta toiseen (esim. miten perinteisten ilmiöiden digitalisointi on ensin tietotekniikan, sitten laajennuttuaan ilmiön perinteisessä luokassa) ei ole merkityksellistä. Esimerkiksi Deweyn klassifikaation korvaajaksi hahmotellun Avoimen luokituksen OSC ja LibraryThingin suosikkitagien vastaavuuksista on aiheen wikissä tehty havainnollistava graafinen rinnastus (uusi ikkuna).

Vapaa asiasanoitus luo muuttuvan puurakenteen, jonka käytännöllinen versiohallinta on haasteellista.Miellekarttarakenne ja erityisesti sen käytännöllinen hyöty ja käyttötavat ovat vielä kokematta.

Omassa kirjastossani asiasanat ovat paikallisia, osa-aikaisessa toimenhoidossani käsinkirjoitettuja ja hakuja niihin ei voi vieläkään, Anno Domini 2010, kohdistaa muualta kuin virkailijakoneelta, joten en voi työni kautta kommentoida folksonomia-asiaa tätä enempää.

Vapaassa asiasanoituksessa on ilmeiset hyvät puolensa. Luullakseni se tulee toteutumaan yhteistietokantojen ja niiden päälle rakennettujen Kirjasto2.0:n yhteisösovellusten tullessa käyttöön. Tähän kehitykseen olen tavallaan jo sopeutunut, sillä nytkin etsin asiasanoituksen avulla teoksien viitetietoja asiakkaille yleisimmin maakuntakirjastoni yhteistietokannasta, en omastani.

Mainokset

Entry filed under: folksonomiat, käytettävyysongelmat, kirjastot, librarything, tagit, työolot.

Tehtävästä 7: Mikrobloggaus pikanetti Tehtävästä 9: Virtuaalimaailmat ja niiden rajat sekä se, mitä on rajojen takana

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Liity 704 muun seuraajan joukkoon


Olen Kari, Oulusta, nyt Hailuodossa. Pienen maaseutupaikkakunnan kunnankirjaston osa-aikainen yhdistelmätoimen vakituinen hoitaja ja kirjaston ainoa työntekijä. Opinnäytetyöni olen tehnyt 1800-luvun alun suomen kielestä ja informaatiotutkimuksesta aineopinnot, molemmat Oulussa. Harrastan... kaikkea sellaista, mitä kirjastonhoitajat nyt ylleensä harrastaa. Ks. Info.


%d bloggers like this: